(zwem)vijvers

(zwem)vijvers

Een frisse duik in kristal helder water

Het hele jaar natuurlijk mooi en schoon water zonder chloor of andere chemicalien . Een vijver waarin ook gezwommen kan worden, dat is een zwemvijver, een geheel ecologisch systeem met een natuurlijk filter en beplanting. Zo natuurlijk dat er ook  waterdiertjes zoals torretjes, slakken  maar ook een kikker of een pad in te vinden zijn. Dus geheel iets anders dan het klassieke blauwe zwembad.

Ontwerp

Hierbij hebben we gelijk een van de grote voordelen van een zwemvijver. Deze kan op een geheel  natuurlijke  wijze worden geintegreerd in de tuin in een vorm die u wenst, organisch en natuurlijk of juist rechthoekig en strak.  Een zwemvijver is het hele jaar door aantrekkelijk  en niet alleen in de warme zomermaanden wat bij een klassiek blauw bad vaak het geval is.

Aanleg

Een zwemvijver kan in iedere tuin bestaand of nieuw worden ingepast.  Het uitgraven en profileren gebeurd in eigen beheer, mogelijk met kleine machines zodat een bestaande tuin zoveel mogelijk wordt ontzien. Een zeker ook te noemen voordeel zijn de beheerskosten, ten  opzichte van een klassiek blauw bad is het onderhoud beperkt.

Onderhoud

Een zwemvijver met natuurlijk filter is een  ecologisch systeem waarbij onze tussenkomst bijna niet nodig is. Het water stroomt, met behulp van een pomp,  door een afgescheiden deel van de vijver, dit deel is het natuurlijke filter, gevuld met lavasteen en beplant met waterzuiverende moeras planten.

Om algengroei te voorkomen dient ervoor gezorgd te worden dat er zo min mogelijk voeding in het water komt. De beplanting die de voedingsstoffen  uit het filter opnemen dienen daarvoor ook voor het afsterven van het blad  te worden afgeknipt. Indien er grote bomen in de buurt staan dient ook hiervan het afgevallen blad wat naar de bodem is gezonken te worden opgeruimd.